fbpx

Ο Δήμος Χανίων δεν επιθυμεί να αντιδικήσει, αλλά θα προασπίσει τους θεσμούς και την εφαρμογή των αποφάσεων του

Βασικά σημεία ομιλίας του Δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων

Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Χανίων, ενημέρωσε το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου για τέσσερα θέματα:

ΒΑΑ: “Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε επίσκεψη κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα Χανιά με επικεφαλής τον κ. Βίλεμπροντ Σλόϊτερς. Ενημερώσαμε παρουσία της Προϊσταμένης της Διαχειριστικής Αρχής κας Μαρίας Κασσωτάκη, για την πορεία του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και επισκεφτήκαμε τις κατά τόπους περιοχές και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ παρουσιάσαμε τα έργα που έχουν δρομολογηθεί. Τα σχόλια που αποσπάσαμε, ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικά, ενώ το επόμενο διάστημα από κοινού με τη Διαχειριστική Αρχή θα πραγματοποιηθεί Συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας, για τα έργα και τις τροποποιήσεις στο υπάρχον πρόγραμμα, για την επόμενη προγραμματική περίοδο, αλλαγές που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης.”

Πορεία Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας: “Κατά την παρουσίαση της πορείας του ΣΒΑΚ, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο, πρότεινα να παρουσιαστεί το σχέδιο, τα ποσοτικά αλλά και ποιοτικά δεδομένα που έχουν προκύψει από την μελέτη, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό, προς ενημέρωση του σώματος.”

24ωρη λειτουργία του Δημοτικού Πάρκινγκ της “Κύδων ΑΕ”. Από την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, το Δημοτικό Πάρκινγκ στην Οδό Περίδου, θα λειτουργεί όλο το 24ωρο, κάθε μέρα εκτός της Κυριακής.

Για το ακίνητο της ΑΒΕΑ: “Το θέμα αυτό έρχεται και πάλι στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς η εταιρία “Κρητικά Ακίνητα ΑΕ”, θυγατρική εταιρία της Τράπεζας Χανίων, κατέθεσε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, διεκδικώντας την ακύρωση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.

Ως Δήμος Χανίων οφείλουμε να προασπιστούμε τις αποφάσεις μας και να σταθούμε απέναντι σε τέτοιου είδους πρακτικές, που προσβάλλουν και επιχειρούν να ακυρώσουν τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Μετά την προσφυγή, δεν υπάρχει μόνο η νομική υπόσταση του ζητήματος, αλλά κυρίως η πολιτική – κοινωνική.

Για το Νομικό κομμάτι:
Η προσφυγή της εταιρίας “Κρητικά Ακίνητα” για την ακύρωση της απόφασης, προφανώς είναι στα πλαίσια του εννόμου δικαιώματος της, παρόλα αυτά τα νομικά της ερείσματα είναι αδύναμα και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη Νομική Υπηρεσία για την θετική έκβαση της υπόθεσης.

Στο Πολιτικό – Κοινωνικό κομμάτι:
Η απόφαση για την διεκδίκηση του ακινήτου, δεν εκφράζει μόνο τη Δημοτική Αρχή, αλλά ως ομόφωνη απόφαση το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου και στο πλαίσιο της πολιτικής νομιμοποίησης, το σύνολο της κοινωνίας.

Η απόφαση αυτή, είναι η υλοποίηση της έκφρασης της κοινωνίας απέναντι στον τρόπο διαχείρισης του Δημοσίου χώρου. Μια τράπεζα συνεταιριστική, μια τράπεζα που προέρχεται από την κοινωνία αποφασίζει να προσβάλλει πολιτικά και κοινωνικά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όταν υποβάλλαμε το αίτημα, το κάναμε γιατί εκφράζει τις μελλοντικές ανάγκες της περιοχής, βάζοντας την κοινωνική διάσταση και μέσα από τη πολιτική διαβούλευση που ακολούθησε, επικυρώθηκε με ομοφωνία.

Ο Δήμος Χανίων δεν αντιδικεί και ούτε επιθυμεί να αντιδικήσει με κανέναν. Έχει χρέος του όμως, να διασφαλίσει τους θεσμούς, τη λειτουργία και την αξιοπιστία του. Είναι η φωνή της κοινωνίας, πρέπει να ακούγεται, και πάνω από όλα να εφαρμόζεται.

Η δράση της Τράπεζας Χανίων βασίζεται σε δυο βασικούς πυλώνες. Τον Κερδοσκοπικό και εύλογο πυλώνα, αλλά και το κομμάτι της κοινωνικής σχέσης με τους πολίτες. Με τέτοιες πρωτοβουλίες η σχέση της αυτή με τους πολίτες διαρρηγνύεται. Ως Δήμος Χανίων, δεν φοβόμαστε, δεν επηρεαζόμαστε, δεν αλλάζουμε την κατεύθυνση που χαράξαμε με ομόφωνο τρόπο.“

Τέλος, ο Δήμαρχος Χανίων, αναφέρθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Τράπεζας Χανίων και τον Πρόεδρο της εταιρίας “Κρητικά Ακίνητα ΑΕ” παρουσία του Αντιδημάρχου Οικονομικών Τάσο Αλόγλου, τονίζοντας τους πως “Ο Δήμος Χανίων θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο πίεσης για να υπάρχει αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν, αλλά και το τελικό τίμημα να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο. Σε αυτή τη κατεύθυνση θα εξαντλήσουμε κάθε έννομο μέσο για να εξυπηρετήσουμε ένα σχέδιο που ωφελεί μακροπρόθεσμα τους πολίτες. Είμαι σίγουρος ότι η έκβαση θα είναι θετική για τον Δήμο Χανίων και τους πολίτες.