fbpx

Το εξώφυλλο του τεύχους

Οι απαντήσεις μας στο γραπτό debate των υποψήφιων δημάρχων του περιοδικού Go Hania στο τευχος #63

Επιμέλεια συνεντεύξεων: Γιώργος Κολομπάκης
Φωτογραφίες: Γιάννης Τζανάκης, Εikonotopio

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Γιατί θέλετε να είστε ο επόμενος δήμαρχος;

Η απόφαση να είμαι υποψήφιος δήμαρχος δεν ήταν μια παρόρμηση της στιγμής. Όλα ξεκίνησαν από την κοινή διαπίστωση πολλών ανθρώπων στα Χανιά ότι ο Δήμος μας χρειάζεται επανεκκίνηση. Τα Χανιά είναι ένας τόπος μοναδικός, διαθέτει εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Όλοι μας έχουμε φίλους από την υπόλοιπη Ελλάδα ή το εξωτερικό που μας λένε πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε εδώ. Και προφανώς αυτό ισχύει. Αλλά δεν φτάνει. Οι δυνατότητες των Χανίων είναι ανεξάντλητες αλλά δυστυχώς δεν αξιοποιούνται επαρκώς. Μια ομάδα ανθρώπων με διαφορετικά χαρακτηριστικά, με επιτυχημένη επιστημονική πορεία, καταξιωμένη επαγγελματική διαδρομή, με έντονη δραστηριότητα σε συλλογικότητες στον χώρο του πολιτισμού, της κοινωνικής αλληλεγγύης, του αθλητισμού, που μας ενώνει η αγάπη για τον τόπο μας και η αγωνία για το πώς μπορούν τα πράγματα να γίνουν καλύτερα, αποφασίσαμε να βγούμε μπροστά. Η ομάδα διαρκώς εμπλουτίζεται γιατί οι Χανιώτες ήδη αξιολογούν θετικά την κίνησή μας και αγκαλιάζουν αυτό το εγχείρημα. Δεν θέλουμε να είμαστε η επόμενη δημοτική αρχή για να ικανοποιήσουμε προσωπικές φιλοδοξίες, θέλουμε να αποδείξουμε στην πράξη ότι μια καινοτόμα αυτοδιοικητική πρόταση μπορεί να εφαρμοστεί και να πάει τα Χανιά μας μπροστά.

Ποια είναι τα 3 στοιχεία του χαρακτήρα σας που πρέπει να αξιολογήσει ο Χανιώτης ώστε να σας ψηφίσει;

Πιστεύω ότι ένας επιτυχημένος δήμαρχος πρέπει πρώτα απ’ όλα να έχει όραμα για τον Δήμο, που να αποτυπώνεται σε έναν ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχεδιασμό. Να έχει την ικανότητα να επιλέγει τους κατάλληλους συνεργάτες και να τους αξιοποιεί και να μπορεί να συνεργάζεται αποτελεσματικά με το προσωπικό του Δήμου. Να είναι μεθοδικός, αποφασιστικός, να μπορεί να δουλεύει πολύ και σε συνθήκες έντονης πίεσης, να είναι συναινετικός αλλά και να έχει διάθεση για ρήξεις όπου χρειάζεται, χωρίς να είναι δέσμιος του πολιτικού κόστους που ενδεχομένως έχει μία απόφαση ή μία ενέργειά του. Με βάση αυτή τη σκιαγράφηση, θα σας έλεγα ότι προσωπικά και ως αυτοδιοικητική ομάδα είμαστε σε θέση να εργαστούμε για έναν Δήμο Χανίων που θα μας κάνει υπερήφανους.

Πως επιλέξατε τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους; Ποια ήταν τα 3 βασικά κριτήρια επιλογής;

Τα μέλη της ομάδας μας, οι υποψήφιοί μας αλλά και οι εθελοντές μας, ζουν και εργάζονται στα Χανιά, έχουν ένα εσωτερικό κίνητρο να προσφέρουν στον τόπο μας, διαθέτουν ικανότητες και εμπειρία, έχοντας θητεύσει με επιτυχία σε πολλά και διαφορετικά πεδία. Οι περισσότεροι δοκιμάζονται για πρώτη φορά στον στίβο της αυτοδιοίκησης επειδή συγκεκριμένες λογικές και πρακτικές τούς αποθάρρυναν, τους έκαναν επιφυλακτικούς απέναντι στις ίδιες τις δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης. Εμείς δείχνουμε ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος. Δεν υιοθετήσαμε αποτυχημένες πρακτικές συνάθροισης ετερόκλητων υποψηφίων με κριτήριο αποκλειστικά πόσες πολλές ψήφους μπορεί να φέρει ο καθένας. Το παρελθόν μάς έχει διδάξει ότι οι μεταγραφές με αυτούς τους όρους, η λογική της ποδοσφαιροποίησης και της ανακύκλωσης των ίδιων και των ίδιων παλαιών προσώπων, ναρκοθετεί την επόμενη μέρα. Σήμερα πιστεύουμε ότι αυτό αλλάζει, ότι η κοινωνία των Χανίων είναι ανοικτή πλέον, περισσότερο από ποτέ, σε μια νέα προσέγγιση.

Ποια είναι σήμερα τα 3 σημαντικότερα προβλήματα του δήμου Χανίων;

Τα προβλήματα έχουν καταγραφεί, τα ζούμε καθημερινά, τα γνωρίζουμε όλοι μας. Η προβληματική διαχείριση του δημόσιου χώρου και το κυκλοφοριακό: παράνομη στάθμευση, δυσχερής προσβασιμότητα πεζών και ΑμεΑ, απουσία ποδηλατόδρομων. Η άθλια κατάσταση του οδικού δικτύου, ακόμα και σε κεντρικά σημεία της πόλης αλλά και στις περιαστικές περιοχές. Στον τομέα της καθαριότητας διαπιστώνουμε ότι πολλά χρειάζονται ακόμα να γίνουν. Είναι χρονίζοντα προβλήματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός μας. Η δική μας αντίληψη, ωστόσο, θέλει έναν Δήμο που να ορίζει τις παραμέτρους που συνθέτουν τα Χανιά του αύριο με επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα. Σε αυτό το πνεύμα, αναφέρω ενδεικτικά ότι είναι για εμάς βασικό να καλλιεργήσουμε την εξωστρέφεια του Δήμου μας, να πετύχουμε τη δικτύωση των συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται με εξαιρετική επιτυχία σε διάφορους χώρους με στόχο τη μεγιστοποίηση της ωφέλειας για την τοπική μας κοινωνία, να αξιοποιήσουμε την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.

Φωτογραφία: Γιάννης Τζανάκης, Εikonotopio

Ποια είναι τα 3 πρώτα πράγματα που θα κάνετε σε περίπτωση που εκλεγείτε δήμαρχος;

Από την επομένη των εκλογών τίθενται οι βάσεις για τον Δήμο Χανίων του αύριο με στοχευμένες παρεμβάσεις μικρής και μεγάλης κλίμακας. Δημιουργούμε μια νέα δομή, ένα γραφείο Περιβαλλοντικού και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού με αντικείμενο τη διαχείριση του δημόσιου χώρου με μια συνολική και ενιαία αντιμετώπιση, την εφαρμογή άμεσων λύσεων στον κυκλοφοριακό σχεδιασμό και τη διαρκή εποπτεία των υποδομών της πόλης και των περιαστικών περιοχών. Παράλληλα, θέτουμε τις βάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου. Η ομάδα μας έχει ήδη προετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με πλήρως διαδραστικά ψηφιακά εργαλεία. Με στόχο ο Δήμος Χανίων να γίνει ένας «έξυπνος Δήμος», φιλικός προς τους δημότες και τους επισκέπτες του. Επίσης, δρομολογούμε την εφαρμογή του Προγράμματος «Αμάλθεια» για τη διασύνδεση της Εκπαίδευσης με τον Πολιτισμό με δράσεις που αναπτύσσονται σε ορίζοντα τετραετίας.

Επιγραμματικά ποιοι είναι οι 3 σημαντικότεροι άξονες στους οποίους θα αναπτυχθεί το πρόγραμμα σας;

Η προγραμματική μας πρόταση διαρθρώνεται γύρω από πέντε άξονες, οι οποίοι πιστεύουμε ότι καλύπτουν το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τους δημότες και άπτονται της λειτουργίας του Δήμου. Σε αυτό το πνεύμα, η ομάδα μας εργάζεται εδώ και καιρό σε αντίστοιχες επιτροπές, καταγράφει και ιεραρχεί τα προβλήματα και επεξεργάζεται αντίστοιχες παρεμβάσεις. Οι άξονες αυτοί είναι, επιγραμματικά: (α) δημόσιος χώρος και κυκλοφοριακό, (β) διοίκηση και ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου, (γ) Παιδεία και Πολιτισμός -και η ανάγκη οργανικής διασύνδεσής τους-, Αθλητισμός, Κοινωνική Αλληλεγγύη, συλλογικότητες που λειτουργούν με εξαιρετικό προστιθέμενο αποτέλεσμα στον Δήμο μας, (δ) βιώσιμη ανάπτυξη με πυλώνες τον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα, την εν γένει παραγωγική δραστηριότητα και έμφαση στην ενθάρρυνση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και (ε) περιαστικές περιοχές με στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να μην έχουμε μέσα στα όρια του Δήμου μας περιοχές δύο ή περισσοτέρων ταχυτήτων.

Ποιες είναι οι πρώτες 3 παρεμβάσεις σας για το τουριστικό προϊόν; Και Bonus; Τι θα κάνετε για να μειωθεί (αν θέλετε να μειωθεί) το φαινόμενο έλλειψης κατοικιών μακροχρόνιας μίσθωσης λόγω Airbnb;

Στόχος μας είναι οι επισκέπτες να γνωρίζουν βιωματικά την κουλτούρα, τον πολιτισμό, την ιστορία, την αρχιτεκτονική, την καθημερινότητα των Χανίων και των περιαστικών περιοχών. Θέλουμε την πόλη ζωντανή όλο τον χρόνο, θέλουμε να αναδειχθεί η ενδοχώρα του Δήμου ως ένας ελκυστικός προορισμός με ποιοτικούς όρους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεικτικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να είναι ο προσδιορισμός της χρήσης των Νεωρίων με τρόπο που θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου των Χανίων στον παγκόσμιο χάρτη, η ανάπτυξη διαδρομών ιστορίας, παράδοσης και πολιτισμού όπως η διασύνδεση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου με την Αρχαία Απτέρα και η ενθάρρυνση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο καταδυτικός, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής της «Γαλάζιας Ανάπτυξης».

Αναμφίβολα οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων αποτελούν τονωτική ένεση για το εισόδημα πολλών συνδημοτών μας τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις αρνητικές συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε, όπως η έλλειψη κατοικιών, η ανορθολογική αύξηση των ενοικίων, η πιθανή αλλοίωση της φυσιογνωμίας συγκεκριμένων περιοχών. Χρειαζόμαστε μία ισορροπημένη προσέγγιση -έχουμε αντίστοιχα διεθνή παραδείγματα σε πόλεις του εξωτερικού- που να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία αυτής καθαυτής της πόλης.

(Λογικά είστε ενήμερος αλλιώς πως θα σχεδιάζατε το πρόγραμμά σας) Λεφτά υπάρχουν; Ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου μας σήμερα;

Δεν έχουμε τη διάθεση να απαξιώσουμε τη διαχείριση της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Ωστόσο, θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των οικονομικών δεικτών, ενώ  σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εντοπίζονται ανεπάρκειες σε σχέση με τη μη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρονται μέσα από τις προσκλήσεις της Περιφέρειας Κρήτης και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με αποτέλεσμα να διατίθενται ίδιοι πόροι του Δήμου. Αποφασιστικής σημασίας για εμάς είναι ποιες προτεραιότητες θέτεις, πώς αξιοποιείς με τον βέλτιστο τρόπο τα χρηματοδοτικά εργαλεία και πώς χρησιμοποιείς ορθολογικά τους πόρους που διαθέτεις. Επιλέγεις αποσπασματικές παρεμβάσεις ή ακολουθείς μεθοδικά έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, δημιουργείς συνέργειες και οικονομίες κλίμακας και έχεις τελικά ένα απτό αποτέλεσμα για τον δημότη. Εμείς επιλέγουμε το δεύτερο.

Και μια τελευταία ερώτηση, και θα επιθυμούσα απάντηση με ονοματεπώνυμο: Αν δεν ήσασταν υποψήφιος, ποιον από τους συνυποψήφιους σας θα ψηφίζατε για δήμαρχο;

Όλοι οι συνυποψήφιοί μου, όλοι μας, θέλουμε το καλύτερο για τον Δήμο Χανίων. Με κάποιους υπάρχει η δυνατότητα μετά τις εκλογές, οπότε αυτό θα είναι απαραίτητο, να αναπτύξουμε  έναν δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας, παρότι έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις σε πολλά κρίσιμα ζητήματα. Με άλλους οι διαφορές μοιάζουν αγεφύρωτες. Επίσης, αποδοκιμάζουμε τον τρόπο που έχουν επιλέξει να συγκροτήσουν τα ψηφοδέλτιά τους, προτάσσοντας όχι την ικανότητα των υποψηφίων αλλά πόσες ψήφους είναι σε θέση να φέρουν στον συνδυασμό.

Διαβιάστε ολόκληρο το debate εδώ.